Pages

Monday, May 31, 2010

Adakah Makanan Tradisional Melayu semakin dilupai ?


Masyarakat Melayu kaya dengan khazanah seni termasuk keindahan dan kreativiti dalam masak memasak. Ramai pelancong yang suka berkunjung ke Malaysia kerana negara kita kaya dengan makanan beraneka jenis

Ini adalah disebabkan negara Malaysia terdiri daripada himpunan pelbagai bangsa dan suku kaum. Oleh sebab itu kita boleh lihat pelbagai jenis makanan yang dijual dan ada di antara kita sendiri jarang dapat lihat melainkan di kawasan tertentu sahaja.

Namun hakikatnya, semakin berkembangnya sesuatu teknologi di negara maju, kita semakin lupa pada kuih-kuih tradisi yang dahulunya merupakan salah satu makanan utama penduduk di tiap negeri. Terutama Kuih-kuih tradisi orang melayu. Generasi muda hari ini hanya mengenali nugget, burger, pizza dan makan segera yang lain. Mereka sudah semakin lupa akan makanan tradisional melayu negara Malaysia. Mungkin bukan salah mereka kerana ibu bapa mereka sendiri tidak tahu membuat makanan tradisional ini.

Jika dilihat terdapat banyak kuih-muih tradisional melayu seperti wajik, bepang dan sebagainya. Wajik adalah sejenis kuih manis yang biasa di hidangkan pada hari-hari perayaan seperti hari raya puasa, majlis perkahwinan dan kenduri-kendara. Pada artikel akan datang saya akan cerita serba sedikit tentang kuih-kuih tradisional yang biasa terdapat di Malaysia dan gemar di makan oleh gologan orang lama-lama. Makanan tradisional Melayu ini perlu diketengahkan agar generasi hadapan tahu wujudnya makanan yang bercitarasa asli ini.

Monday, May 24, 2010

Makanan Tradisional Melayu


Makanan Tradisional Melayu sudah tentu tidak sempurna jika tiada pelbagai lauk pauk dan di makan bersama dengan nasi. Tidak ketinggalan juga ulam ulaman. Daun-daun inilah yang menjadi sumber vitamin dan mineral dan kaya dari segi serat. Ulam-ulaman tersebut adalah seperti pucuk paku, petai, daun pegaga, daun selum, daun kaduk, dan lain-lain jenis ulaman daun. Selain itu, yang menjadi bahan utama dalam masakan kebiasaannya adalah santan, cili dan belacan. Makanan Tradisional Melayu bukan sahaja terkenal dari keenakan tetapi dari segi kepedasan dan juga penggunaan rempah ratusnya.

Rempah basah adalah bahan yang ditumbuk dengan batu lesung: bawang, halia, bawang putih dan cili. Rempah kering pula termasuk biji ketumbar, jintan, buah pelaga, kayu manis dan lain-lain. Rempah ratus ini selalunya di sangai (digoreng tanpa minyak) terlebih dahulu sebelum ditumbuk atau dikisar. Bukan iru sahaja, masyarakat Melayu juga banyak menggunakan bahan-bahan herba seperti serai, daun pandan, daun limau purut, daun kemangi, bunga kantan, kunyit, lengkuas dan buah pala dalam masakan mereka.